Prijavi se za splavarenje! Kalendar splavarenja Šta treba da znate Kontakt
Drinska regata El. pošta

Ove godine vas vodimo na najpoznatiju regatu na Balkanu - Bajinobaštansku drinsku regatu!

Na reci Drini organizovane su tri regate: Bajinobaštanska (od Preućca do Rogačice), Ljubovijska (od Rogačice do Ljubovije) i Loznička (od Zvornika do Loznice).

Drinske regate se održavaju u toku jula meseca, s tim da je Loznička prvog vikenda, Ljubovijska drugog vikenda, a Bajinobaštanska trećeg vikenda u julu mesecu.

Kao manifestacija na vodi, Drinska regata ima dugačku istoriju. Prva Drinska regata održana je 1994. godine na deonici od Perućca do Ljubovije. Tolika deonice je ipak bila previše za sve učesnike regate, pa je od strane organizatora, opštine Bajina Bašta skraćena do Rogačice. "Ostatak" deonice koristi novi organizator iz Ljubovije i pravi Ljubovijsku drinsku regatu od Rogačice do Ljubovije. Loznička drinska regata je nova na sceni, i proizvod je zajedničke želje Srba sa obe strane donjeg toka Drine da naprave jednu manifestaciju na vodi u svom delu vodotoka. Zajedničkim naporima je organizovana od strane zaljubljenika reke Drine iz Zvornika i Loznice.

Kao manifestacija sa dugačkom istorijom, Drinska regata je širom poznata i priznata manifestacija na vodi. Sve tri regate su tokom 2009 bile jako dobro posećene i ispraćene, a sama informacija organizatora Bajinobaštanske regate o 20.000 učesnika i 2.000 plovila govori dosta o tome. Dan pre regate, nismo mogli naći slobodan krevet u celoj Bajinoj bašti, a centar grada je uveče ličio na košnicu. Na samom startu regate nije imala gde igla da padne dok je obezbeđenje zajedničkim snagama sa policijom pokušavalo da napravi mesta da novi učesnici priđu reci svojim plovilima. Na samoj reci je bilo više nego interesantno. Trubači su učinili da se naprave "ostrva" od čamaca koji su vezani išli kilometrima niz nabujalu Drinu uz dosta pesme, pozitivne energije i raznog pića.

 


Pokreće Rafting club Alpha team.